NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 1 Projeyi Daha Hayata Geçiriyor
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında uygun görülen 1 projenin daha kabulüne dair protokol imzalandı.
Nevşehir Çevresindeki Kaya Mezarlarının ve Ölü Gömme Geleneklerin Belgelenmesi adlı proje, Anadolu'da uzun süre devam eden ölü gömme geleneği kapsamında ortaya çıkan kaya mezarlarını detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle Nevşehir ve çevresindeki az bilinen kaya mezarları, coğrafi bilgi sistem teknolojisi (CBS) kullanılarak belirlenecek ve dijital arkeoloji teknolojileri ile mimari özellikleri incelenecektir. Bu çalışma, bölgenin kültürel mirası ve arkeolojik araştırmalarındaki önemli bir boşluğu doldurarak, kaya mezarlarının mimari özelliklerini, ölü gömme geleneklerini ve ölü kültünü tespit etmeyi hedeflemektedir. Elde edilen veri tabanı, mezarların ve nekropollerin korunması ve iyileştirilmesi için bir referans kaynağı olacaktır. Ayrıca, proje turizm açısından da önemli çıktılar sağlayarak, CBS ile oluşturulan bölge haritası sayesinde daha önce bilinmeyen kaya mezarları ve nekropollerinin tescillenmesine katkı sağlayacaktır. Bu da bölgenin kültürel miras turizmi destinasyonuna eklenmesini ve ekonomik bir değer kazanmasını sağlayacaktır. Proje aynı zamanda arkeoloji bölümü öğrencileri için açık hava laboratuvarı niteliği taşıyarak, dijital arkeolojik araştırma metotlarını deneyimleme ve arkeolojik bulguları yerinde tanıma imkânı sunacaktır.
Doğal ve Kültürel Miras Turizmi kapsamındaki proje ve yürütücü bilgileri şu şekilde;
- Nevşehir Çevresindeki Kaya Mezarlarının ve Ölü Gömme Geleneklerin Belgelenmesi - Dr. Öğretim Üyesi Handan YILDIZHAN
-Projenin Bütçesi: 945.541,36 TL olup proje süresi 24 aydır.
- NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin “Kapadokya Evleri” Temalı Üçüncü Sayısı Yayımlandı
- NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 4 Projeyi Daha Hayata Geçiriyor
- NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü İşbirliği ile Yeni Kayıt Yaptıran 1. Sınıf Öğrencileri Kapadokya'yı Keşfetti.
- NEVÜ’den 13. Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu (UAUSS 2024) ve Sergisi
- Nevü Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB) Adıyaman’da 6 Şubat depreminde hasar gören tescilli yapılarda kültürel mirası belgeleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü işbirliği ile doğal ve kültürel miras turizmi kapsamındaki derslerle doğrudan ilgili bölümlerin 4. sınıf öğrencilerine yönelik etkinlik düzenlendi.
- KÜMİB Mokissos antik kentinde IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 1 Projeyi Daha Hayata Geçiriyor
- NEVÜ KÜMİB Cumhuriyet Dönemi Geleneksel Türk Evi’nin 3D Lazer Tarama Çalışmasını Yaptı
- NEVÜ “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” Alanında Gösterge Seti Başarıyla Tamamlandı
- NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 4 Projeyi Hayata Geçiriyor
- Rektör Aktekin: Yeni Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Hayırlı Olsun
- NEVÜ’den Profesyonel Turist Rehberlerine ‘Kapadokya Bölgesi Doğal Ve Kültürel Miras Uzmanlaşma Eğitimi’
- NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin İkinci Sayısı Yayımlandı
- NEVÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün ‘SBE Dergisi 2023 Eylül’ Sayısı Yayımlandı